Steve Harris, eller the mastermind som jag kallar denna man, är hjärnan bakom Iron Maiden. Han ägnade många år åt att forma sitt band och provade många olika bandkonstellationer innan Iron Maiden slutligen slog igenom på 80-talet. Ruljansen på bandmedlemmar fortsatte dock även efter genombrottet, om än i mindre takt, och Harris har fått rekrytera nya medlemmar med jämna mellanrum.

Steve Harris har skrivit merparten av alla Iron Maidens låtar och de han inte skrivit själv har han ofta varit med och skrivit tillsammans med någon annan bandmedlem. Han är Iron Maidens basist och ett stort fotbollsfan till klubben West Ham United. En faktum som knappast undgått något fan då han tydligt visar sin kärlek till klubben med ett klubbemblem på sin bas.

En kul sak som jag fick reda på alldeles nyligen är att det är Steve Harris som skapat bandets Iron Maiden logga, ni vet bandnamnet i de där karaktäristiska bokstäverna. Jag har alltid gillar layouten och att de hållit sig till samma logga i alla år. Andra artister byter gärna typsnitt på sitt namn från skiva till skiva, men Iron Maiden har gjort namnet till sin logga och signatur genom att behålla stilen från skiva till skiva.

Steve Harris är född i Londonstadsdelen Leytonstone, precis som bandets förste sångare Paul Di´Anno och fotbollsspelaren David Beckham. Han föddes år 1956 och under uppväxten var det fotboll och musik som gällde för Harris som spelat i två andra band innan han grundade Iron Maiden 1975.

2012 tog Harris ett nytt steg i karriären och släppte skivan British Lion med några musiker som han jobbat med under 90-talet. Skivan fick godkänt i betyg, men inte mer än så. Harris medverkade på bas och var naturligtvis med och skrev låtarna på albumet. Han var också tillsammans med Richard Taylor och David Hawkins producent för skivan som seglade upp som tvåa som bäst på UK Rock & Metal Chart.

Förutom skivan åkte de också ut på turné tillsammans både 2013, 2014 och 2015. Jag vet inte om det blev någon turné 2012, men om du vet så hör av dig och berätta! 2013 fick konserten i Malmö två plus av aftonbladet som inte imponerades särskilt mycket av uppträdandet förutom att Harris gjorde sitt allra bästa.

Det sägs att Steve Harris aldrig värmer upp innan ett gig och han har förgå förvånande specialdesignade baser i sin ägo. Han har inte varit ett enda märke trogen under karriären utan har växlat mellan flera olika tillverkare. Några av dessa är Fender, Ibanes och Lado.

På Facebook finns en fan-sida till Harris ära, över 230 000 personer gillar sidan som uppdateras frekvent, bland annat med en gratulation på 60-årsdagen som han firade alldeles nyligen.