Här kommer ett gästinlägg från en kompis som tycker bättre om Bruce Dickinsons soloalbum utan Iron Maiden, jag tyckte det var intressant att höra varför han tycker bättre om soloplattorna så jag tänkte att ni läsare också kanske var intresserade. Det kanske finns fler av er som håller med?! Här kommer i alla fall min kompis inlägg:

Det jag gillar mest med Iron Maiden är ändå Bruce Dickinson och hans fantastiska röst. Ända sedan jag började lyssna på Iron Maiden så har jag alltid känt att Dickinsons röst borde få mer plats och att vissa låtar innehåller för mycket störande moment.

Istället började jag lyssna på Bruce Dickinsons sololåtar, och vilken uppenbarelse det var. Låtar som Tears of the Dragon och Man of Sorrows har ett mycket större djup än låtarna i Iron Maiden vilket jag uppskattar väldigt mycket samtidigt som Dickinson kan briljera med sin otroliga röst. På hans soloplattor så kan Bruce vara mer personlig än när han spelar i ett band och på något vis så passar hans röst väldigt bra i en låt med en mer intim text.

Skivan The Chemical Wedding är min absoluta favorit. Hela plattan är så bra komponerad och jag gillar verkligen alla låtar trots att de är väldigt olika. Låtarna är inspirerade av William Blakes skrifter från 1700-talet och flera låtar har samma namn som hans diktsamlingar. Det som jag gillar med denna plattan är givetvis att man får höra Bruce använda sin röst på många olika vis men också att vissa låtar har Iron Maiden-vibbar men känns mer streamlinade på något vis. Att flera låtar har bibliska och historiska referenser tilltalar mig också eftersom jag är mycket intresserad av historiska händelser.

Nedan har jag ett citat från låten ”Tears Of The Dragon” som är det sista spåret i skivan Balls To Picasso, som släpptes 1994. Jag tycker det är rader som de flesta kan relatera till. Saker man vill säga eller göra men som man inte finner kraft att göra.

For too long now
There were secrets in my mind
For too long now
There were things I should have said
In the darkness
I was stumbling for the door
To find a reason
To find the time, the place, the hour

Sångtext från Tears of Dragon, Bruce Dickinson.

Hela låten finns att lyssna på via youtube: