Jag var väldigt liten när jag började lyssna på Iron Maiden. Det var musiken och skivomslagen som fångade mig, texterna hade jag ingen aning om vad de handlade om eftersom jag inte förstod engelska. Därför har skivomslagen kommit att bli en viktig del av Iron Maiden för mig. Som liten satt jag och beundrade de fantasifulla omslagen med skräckblandad förtjusning.

Maskoten Eddie var ett återkommande tema liksom det karaktäristiska typsnittet som Iron Maiden stod skrivet i. I videon här under kan du se en sammanställning med alla Iron Maidens skivomslag genom åren. Vi får se omslagen till singlar, album, liveplattor med mera. Tyvärr är inte senaste albumet Book Of Souls med i sammanställningen.

Observera att jag i den fortsatta texten endast pratar om skivomslagen till deras studioalbum!

De första skivomslagen är skapade av Derek Riggs som sedan ersattes av Melvyn Grant som fick rita omslaget till skivan Fear of the Dark som kom ut 1992. Skiftet från Derek Riggs till Melvyn Grant startade en ny era där bandet ofta växlade mellan olika illustratörer för sina skivomslag. Melvyn Grant var dock den ende av dessa som fick förnyat förtroende och 2010 samarbetade han återigen med Iron Maiden när han designade skivomslaget till The Final Frontier.

Skivomslagen som blivit mest uppmärksammade är Hugh Symes omslag till albumet The X Factor och omslaget till albumet Dance of Death. Ingen vet vem som ritat omslaget till Dance of Death som enligt många Maiden-fans är ett riktigt bottennapp. I centrum står maskoten Eddie som liemannen omringad av halvnakna maskerade människor och bredvid sig har Eddie en vit varlese som ser ut som en blandning mellan en hund och en varg. Människorna runt Eddie ser ut att vara ett klipp och klistra collage. Själv vet jag inte alls vad jag ska tycka om omslaget. Men jag lutar åt att det blir tummen ner.

Anledningen till att omslaget till The X Factor blev kontroversiellt var att det var så brutalt. Eddie är närgånget porträtterad under en lobotomering, en mycket obehaglig bild som gjorde att omslaget fick omarbetas på albumet innan det släpptes i en del länder.

Ett intressant skivomslag är omslaget till Brave New World. Denna är skapad av två illustratörer, Derek Riggs som gjort den övre delen och Steve Stone som skapat den undre.

Se alla illustratörer till skivomslagen i listan nedan:

Derek Riggs – Iron Maiden, Killers, The number of the beast, Piece of mind, Powerslave, Somewhere in time, Seventh of a seventh son, No prayer for the dying och Brave new world
Melvyn Grant – Fear of the dark och Final frontier
Hugh Syme – The X factor,
Tim Bradstreet – A matter of life and death
Steve Stone – Brave new world
Mark Wilkinson – Book of Souls