Min favoritlåt med Iron Maiden är Run to the Hills. Det kanske inte är den bästa av deras låtar, men min favorit tack vare alla minnen som väcks till liv när jag hör låten! Jag minns hur jag och pappa skrålade ”run to the hills, run for your life” i högan sky under bilfärder.

Låten är skriven av Steve Harris och kom ut 1982 på plattan Number of the beast, Iron Maidens tredje album som av många anses vara den bästa de gjort. Jag tror att denna skiva dessutom är deras mest sålda någonsin.
The number of the beast, titelspåret på skivan är nog en av deras bästa låtar någonsin. Även denna skriven av Steve Harris.

Hallowed by the name är en annan av mina favoritlåtar, ja, hela skivan Number of the beast är egentligen helt fantastisk!

På youtube har jag hittat instrumentala covers av Iron Maidens låtar som jag tycker är riktigt bra! 2 cellos gör celloversioner av massor av kända låtar, däribland The Trooper av Iron Maiden. De har också gjort Thunderstruck av AC/DC.

På youtube finns också coverversioner av Fear of the Dark. Det finns alla möjliga typer av arrangemang av låten, alltifrån ensam cello till akustisk gitarr och stråkensembler.

Det finns också pianoversioner av deras låtar ute på youtube. Så vill du höra deras musik i annan tappning rekommenderar jag ett besök på youtube! Men här kommer ett smakprov!

Vet du någon bra cover av Iron Maidens låtar så får du jättegärna tipsa. Jag är alltid nyfiken på hur deras musik låter med olika instrument och i olika tolkningar.

Youtube är överlag en guldgruva. Här kan man se klipp från liveframträdanden och mycket mer. Appropå live-event, om du vet vilken konsert som är Iron Maidens största sett till publikantalet så får du gärna tipsa om detta också! Har hört att de under Rock in Rio 2001 hade en enorm publik, men jag vet inte exakt hur många och om det är deras största konsert.